SHOWS
COMISSIONS ABOUT BIO CONTACT
 
     

 

 
BACK <<

 

Elegant skulpturalt

C-J Charpentier ser hur en konstnärstrio på Galleri Valfisken i Simrishamn skapar vardagsmagi.

Med trion Emir Krajisnik (Köpingebro), Bess Frimodig (London) och Stefano Beccari (Stockholm) förvandlas det kommunala galleriet Valfisken i Simrishamn till ett magiskt rum, uppbyggt som en liten salong med soffor och tidskrifter att bläddra i.

Från sittgruppen möter ögat ett varierat landskap centrerat kring en textilpelare från vilken konstvideon Timeline projiceras – signerad Krajisnik, som också med frottaget som uttryck överfört en parisisk gjutjärnscirkel, av den typ som omger planterade träd i franska gaturum, till det mjuka tyget.

Krajisnik är en mångsidig konstnär med elegant skulpturala former i alabaster, som fossiler, djur och blomsterknoppar, invid småskalig geometri i mörk diabas.

Frimodig vandrar genom de grafiska teknikerna från klassisk etsning och träsnitt till mezzotint med en motivflora som omfattar kvinnokroppar, ett afghanskt Buddhahuvud, inredningsdetaljer i miniatyr och stora rött lysande växtformer. Allt på olika sorters papper, såväl på väggen som eteriskt svävande.

Här finns en styrka och en alldeles egen hållning till bilden, sprungen ur mötet mellan tradition och absolut nutid.

Beccari laborerar med guldfärgade små embryonala figurer av lera på en skala mellan fantasins puttis och kusligt modifierade människor, klättrande över bemålade trästrukturer som skulle kunna komma från rymden. Det är tankeväckande och stilsäkert, precis som hans fem stora polykroma träsnitt som efter 17 tryckningar fångar Tokyo by night.

Sammantaget är Valfiskens magi i vardagen en angenäm och hederlig exposé. Som, vare sig man sitter eller strövar bland de hundra verken, infriar även högt ställda förväntningar.

C-J Charpentier

     


©Emir Krajisnik 2017